۷ راه رسیدن به اعتماد به نفس

مقاله درباره راههای افزایش اعتماد به نفس و عزت نفس

اعتماد به نفس یک جور طرز فکر مثبت راجع به خودتان و توانایی‌هایتان است و  می‌تواند به فریادتان برسد و به شما کمک کند تا در برابر مشکلات‌تان قوی باشید.

بزرگ‌ترین و موفق‌ترین آدم‌هایی که می‌شناسیم هم گاهی اوقات دچار کمبود اعتماد به نفس می‌شوند. برای تقویت اعتماد به نفس، مثل هر توانایی و مهارت دیگری باید تمرین داشته باشید تا بتوانید آن را مدیریت کنید، اما وقتی بتوانید خودتان افسار را به دست بگیرید، پیشرفت می‌کنید و زندگی‌تان از این رو به آن رو می‌شود.

در آیین بودایی برای اعتماد به نفس مفهومی وجود دارد مبنی بر اینکه شکلی که زندگیِ انسان به خود می‌گیرد و هر مشکلی که در آن بروز پیدا می‌کند، همگی در نتیجهٔ رفتارهای خود اوست و کسی به جز او، مسئول زندگی و مشکلاتش نیست. بخش زیادی از مشکلات و نابسامانی‌ها در نتیجهٔ نداشتن اعتماد به نفس به وجود می‌آیند و اهمیت این خصوصیت باعث شد تا موضوع این مقاله را به معرفی انواع اعتماد به نفس اختصاص بدهیم و اطلاعات جزئی‌تری در مورد هریک در اختیارتان قرار بدهیم. با ما همراه باشید.

اعتماد به نفس عامل اکتسابی است که از بدو تولد پایه‌های آن در ذهن هر یک از انسانها گذاشته و با مرور زمان این امر گسترده‌تر و عمیق‌تر می‌شود.خانم ها نسبت به آقایان بیشتر درگیر این مشکل هستند بنابراین راههایی که برای حفظ اعتماد به نفس بکار می رود در خانم ها و آقایان بسیار متفاوت است

 

اعتماد به نفس، همیشه در نتیجهٔ نوعی باور و ایمان قلبی به دست می‌آید. به‌طور کلی می‌توانیم این باور را به سه نوع مختلف تقسیم‌بندی کنیم و برای هر پیک، حوزهٔ جداگانه‌ای در نظر بگیریم؛ حوزه‌هایی که در نهایت انواع اعتماد به نفس را به وجود می‌آورند. در ادامه به شرح جزئیات بیشتری در مورد این حوزه‌ها خواهیم پرداخت.

اعتماد به نفس در نتیجهٔ باور به توانایی‌ها

اولین نوع از انواع اعتماد به نفس در نتیجهٔ باور به توانایی‌ها به‌دست می‌آید. این باور مرتبط با فعالیت‌هایی است که در انجام‌شان مهارت دارید و برای انجام دادن‌شان آموزش دیده‌اید.

برای مثال، کسی که برای نوازندگی به‌طور حرفه‌ای آموزش دیده باشد، به مهارتش در اجرای یک قطعهٔ موسیقی کاملا باور دارد (البته در چنین مواقعی باید مراقب اعتماد به نفس کاذب یا بیش از حد هم بود)، اما مشخصا در فعالیت یا مهارت دیگری نظیر آشپزی، چنین باوری به خودش نخواهد داشت.

 

کسب موفقیت‌های پی‌درپی در کاری که در انجامش مهارت دارید، باعث به وجود آمدن این باور به توانایی‌ها می‌شود. رسیدن به حد اعلای موفقیت در انجام کاری که در آن مهارت دارید، احتمالا چند سالی زمان می‌برد، که البته شاید این‌طور نباشد و در مدت‌زمان کوتاه‌تری به آن دست پیدا کنید، اما آنچه محرز است، این است که برای رسیدن به این موفقیت به اراده، انضباط، پشتکار، تعهد و محرکی نیاز دارید که به شما انگیزه ای برای پیشرفت مداوم بدهد. پس از رسیدن به این حد اعلا و زمانی که در حوزهٔ کاری‌تان، به‌اصطلاح، استادکار شدید، اعتماد به نفسی پیدا خواهید کرد که تا حدود زیادی از هر گونه آسیبی در امان خواهد بود و به این خاطر که در ضمیر ناخودآگاه و به‌مرور زمان شکل می‌گیرد، از برترین انواع اعتماد به نفس به‌شمار می‌رود.

دست‌یابی به این اعتماد به نفس هم کار چندان دشواری نیست و کافی است به مهارت‌تان در انجام کاری که برایش آموزش دیده‌اید توجه بیشتری نشان بدهید و به واسطهٔ آن، به توانایی‌تان در انجام آن کار باور پیدا کنید؛ در نهایت همین باور است که اعتماد به نفس را در شما به وجود خواهد آورد.

________________________________________

اعتماد به نفس در نتیجهٔ باور به توانایی در یادگیری مهارت‌های جدید و پیدا کردن راه‌حل برای مشکلات

 

این نوع اعتماد به نفس مربوط به فعالیت‌هایی می‌شود که برای انجام‌شان مهارت بخصوصی ندارید و آموزش ندیده‌اید. سؤال مهمی که در حوزهٔ این دسته از فعالیت‌ها پیش می‌آید این است که با نداشتن بینش و اطلاعات کافی در مورد مشکلی بخصوص، چگونه امکان پیدا کردن راه‌حلی برای آن وجود خواهد داشت؟ برای یافتن جواب این سؤال، پیش از هر چیز باید اقدام به شناسایی ندای درونی‌ای کنید که به شما می‌گوید توانایی پیدا کردن راه‌حل را نخواهید داشت.

 

 

 

نیشیرن دایشونین، کشیش بودایی ژاپنی قرن سیزدهم میلادی (ازجمله کشیش‌های بودایی شناخته‌شدهٔ ژاپن است و در آیین بودایی، مکتب منحصربه‌فرد خودش را دارد که آموزه‌های او در آن تدریس می‌شود.) از این صدای درونی با نام «شیطان» یاد می‌کند: ایده‌ای بازدارنده که وجود خارجی ندارد و تنها در ذهن جای دارد. این صدای درونی ممکن است شکل گفته‌های معلم، پدر یا دوست‌تان را به خود بگیرد، اما مهم‌ترین تأثیرپذیری را از خود شما خواهد داشت و هر چقدر به آن اجازهٔ گسترده شدن بدهید، به همان اندازه اراده و تصمیم نهایی‌تان را تحت‌تأثیر قرار خواهد داد. برای رهایی از دست این صداهای درونی، یا به‌قول کشیش بودایی «شیاطین»، باید آن‌ها را به‌دقت زیر نظر گرفت تا توانایی کنترل‌شان وجود داشته باشد، در غیر این صورت، در مواجهه با آن‌ها یا غافلگیر خواهید شد یا وحشت‌زده که در هیچ‌یک از این دو حالت امکان پیش گرفتن رویکردی با نتیجهٔ مطلوب، وجود نخواهد داشت.

تجربه‌های ناخوشایند و شکست‌های گذشته، مسئله دیگری است که باید با آن کنار بیایید. اگر با اتکا بر شجاعت و آگاهی لازم، راه‌وروش‌های جدیدی را امتحان کنید که چندان با آن‌ها احساس راحتی نمی‌کنید، شکست‌های گذشته لزوما خبر از تجربهٔ ناخوشایند دیگری در آینده نخواهند داد. بسیاری از افرادی که موفق شده‌اند عادت ناسالمی مانند سیگارکشیدن را برای همیشه کنار بگذارند، بارها اقدام به کنار گذاشتن آن کرده‌اند و شکست خورده‌اند و گذر از سد این تجربیات ناخوشایند بوده است که موفقیت نهایی را برای‌شان به ارمغان آورده است.

قابلیت‌های ذهن انسان بسیار بیشتر از آن چیزی است که اغلب مردم تصور می‌کنند. باور کردن این قابلیت‌ها و دست‌کم نگرفتن خود باعث می‌شود تا با خلاقیت و ارادهٔ بیشتری به سمت اهداف‌مان حرکت کنیم. برای رسیدن به این نوع اعتماد به نفس و به عهده گرفتن کارهای جدید، به این فکر کنید که اگر امکان انجام دادن کاری وجود داشته باشد، چرا شما نباید آن کسی باشید که کار را به نتیجهٔ نهایی برساند؟ نبوغ، مسئله‌ای ذاتی است و برای به دنیا آمدن نوابغ باید صبر کرد، اما همیشه امکان یادگیری مهارت‌های جدید وجود دارد و با داشتن اعتماد به نفس کافی، هیچ کاری وجود نخواهد داشت که نتوانیم انجام بدهیم.

________________________________________

 اعتماد به نفس در نتیجهٔ باور به ارزش ذاتی

 

اعتماد به نفس  که در نتیجهٔ باور به ارزش ذاتی به دست می‌آید. آیا تاکنون به این فکر کرده‌اید که ما عزت نفس مان را از کجا به دست می‌آوریم؟ متأسفانه، حتی کسانی که در سطح مطلوب و سالمی برای خودشان ارزش قائل هستند، عزت‌نفس‌شان پایه‌واساس چندان استواری ندارد و احتمال فرو ریختن آن وجود دارد. ساده‌ترین راهکار برای دست‌یابی به عزت نفس اتکا به مسائل و ویژگی‌هایی چون ظاهر زیبا، پول، شهرت و استعدادی منحصربه‌فرد (نویسندگی، نقاشی و …) است که البته تعداد محدودی از افراد به آن دسترسی دارند. در سوی دیگر، مسائل و ویژگی‌هایی وجود دارند که دست‌یابی به عزت نفس با استفاده از آن‌ها دشوارتر خواهد بود، اما تعداد بیشتری از مردم به آن دسترسی دارند: محبوبیت در میان سایرین، انجام دادن کارهای درست، کمک کردن به دیگران و مشارکت در فعالیت‌های اجتماعی و سودمند بودن در آن‌ها از آن جمله‌اند.

 

 

راههای افزایش اعتماد به نفس

عزت نفس، چه با اتکا به ویژگی‌های دستهٔ اول به دست آمده باشد، چه با اتکا به ویژگی‌های دستهٔ دوم، در هر صورت مشکلی اساسی دارد: اینکه به‌سادگی ممکن است از دست برود. ظاهر زیبا همیشگی نیست، همینطور پول و ثروت، شهرت ممکن است بدنامی به‌دنبال داشته باشد (یا بدتر از آن، بی‌علاقگی و از دست دادن اشتیاق را)، محبوبیت در میان سایرین هم همیشگی نیست و الی آخر. نکتهٔ دیگری که باید در نظر داشته باشیم این است که عزت نفس، اگر بخواهیم از تشبیه استفاده کنیم، شبیه به جانوری گرسنه است: به این معنا که برای پایدار ماندن، مرتبا باید تغذیه شود، در غیر این صورت، عزت نفس ما، به نقطهٔ مقابل اعتماد به نفس، یعنی غرور و تکبر تبدیل خواهد شد (یعنی برای اینکه خودمان را متقاعد کنیم که ارزش بیشتری از دیگران داریم، خودمان را برتر از آن‌ها خواهیم دانست). این در حالی است که اعتماد به نفس حقیقی فارغ از عوامل بیرونی است و به‌خودی‌خود وجود دارد؛ اگر بخواهیم به آن دست پیدا کنیم، به مقایسه با شخص یا چیزی که به باورمان ارزش کمتری دارد نیاز نخواهیم داشت.

حالا این سؤال مهم پیش می‌آید که راه چاره چیست و چگونه می‌توان به اعتماد به نفس حقیقی دست پیدا کرد؟ شاید بهترین راه این باشد که به معنای واقعی کلمه عاشق زندگی‌تان بشوید. البته نه عاشق آن بخشی از خود که تنها به آنچه به او تعلق دارد و آنچه به دیگران، فکر می‌کند و دنیا را از این منظر نگاه می‌کند، بلکه عاشق آن بخش متعالی‌تر که تمامی مردم، فارغ از مقام‌ومنصب‌شان، برایش به یک اندازه ارزشمند هستند، سرشار از مهرومحبت است و برای بخشیدن، درک کردن و انجام کارهای خیر، ظرفیتی بی‌انتها دارد. آن بخشی که تحت‌تأثیر ضربه‌های روحی قرار نگرفته است و با اینکه بسیاری از ما، وجود داشتن آن را انکار می‌کنیم، یا از آن بی‌اطلاعیم، وجود دارد. اگر عزت نفس، به‌خاطر عاملی مثل کمبود محبت در دوران کودکی به سطح مطلوبی نرسد یا به‌خاطر ضربه‌های روحی گسترش پیدا نکند، احتمال متوسل شدن به هریک از منابع غیرقابل‌اطمینانی که پیش‌تر عنوان شدند وجود خواهد داشت، اما متأسفانه استفاده از آن‌ها ما را به نتیجهٔ مطلوب نخواهد رساند. اعتماد به نفس حقیقی تنها در صورتی حاصل می‌شود که بخش متعالی از وجودمان را بشناسیم و به آن اتکا کنیم.

همهٔ ما در طول زندگی دورانی را پشت سر می‌گذاریم که در هریک از انواع اعتماد به نفس، دچار کمبود می‌شویم و به‌خاطر ترس از آسیب دیدن یا خجالت‌زده شدن، از محیط اطراف‌مان تأثیرپذیری پیدا می‌کنیم و در این میان، اگر چیزی یا کسی باعث آزار و اذیت‌مان شود، آن را از خود برتر خواهیم دانست و توان مقابله با آن را در خود نخواهیم دید. این مسئله کاملا طبیعی است، اما چیزی که انسان را از پا در نیاورد، باعث قوی‌تر شدن او خواهد شد و مهم این است که با درس گرفتن از چنین تجربیاتی، راه را برای رسیدن به اعتماد به نفس حقیقی هموارتر کرد. بهتر است از میان انواع اعتماد به نفس، کار را با اتکا به دو نوع اول شروع کنید، چراکه شناسایی و رسیدن به آن‌ها، در مقایسه با نوع سوم، نسبتا ساده‌تر است و به‌نوعی، پایه‌واساس لازم برای رسیدن به اعتماد به نفس حقیقی را فراهم می‌کنند. نکتهٔ دیگر اینکه رسیدن به هریک از انواع اعتماد به نفس، پایان کار نخواهد بود و باز هم امکان دارد موقعیت یا شرایطی پیش بیاید که اعتماد به نفس را تحت‌تأثیر قرار بدهد؛ هدف نهایی باید رسیدن به اعتماد به نفسی باشد که از هر گونه آسیبی در امان است و از هیچ چیز و هیچ کس تأثیر نمی‌پذیرد.

________________________________________

 اعتماد به نفس کاذب بالا

یکی از انواع اعتماد به نفس است که بسیار خطرناک می باشد. اگر فرزندی در نظر تمام افراد خانواده بیش از حد مورد توجه و احترام باشد و بی جهت مورد تشویق قرار گیرد، در او اعتماد به نفس کاذب بالا شکل می گیرد.

چون همیشه در کودکی به این افراد القا شده که توانایی های منحصر به فردی دارند، این افراد فکر می کنند که انسان های بسیار مهمی هستند. مثلاً کودکی که نقاشی ساده ای کشیده است اما والدین به قدری از نقاشی او تعریف می کنند و به او جایزه می دهند که کودک فکر می کند بهترین نقاش دنیا است.

 

 

 

اما وقتی وارد جامعه می شود و با واقعیت رو به رو شده و افرادی را می بیند که در نقاشی کردن از او بهتر عمل می کنند و او نقاش بسیار معمولی است، دچار شکست، افسردگی و حسادت می شود. این افراد همیشه خود را بالاتر از آن چیزی می پندارند که واقعاً هستند و حتی گاهی اوقات فکر می کنند دارای قدرت های خارق العاده ای هستند.

مثلاً فکر می کنند می توانند با سرعت ۲۰۰ کیلومتر بر ساعت رانندگی کنند، بدون اینکه تصادف کنند.می توانند از طبقه ی چهارم ساختمان پایین بپرند، بدون اینکه صدمه ببینند و…

این افراد معمولاً در برنامه ریزی و اهدافشان شکست می خورند، چون خودشان را خیلی دست بالا می گیرند. به خاطر اعتماد به نفس بالایی که دارند، بسیار اهل خطر کردن هستند.

وقتی این افراد با خود خلوت می کنند و تنها هستند، چون با واقعیت های خودشان رو به رو می شوند، خودشان را کوچک می بینند و بنابراین برای جبران آن خودشان را بزرگ نشان می دهند. چون به این افراد در هر شرایطی القا شده که بزرگ هستند.

________________________________________

 اعتماد به نفس پایین

افرادی که در کودکی مورد بی توجهی و بی مهری والدین قرار گرفته اند، کتک خورده اند، تشویق نشده اند، مراحل تکاملی را به درستی طی نکرده اند، یعنی نه خود را می فهمند، نه خود را باور دارند و نه برای خود احترام قائل هستند.

این افراد احساس می کنند از دیگران کمتراند، بنابر این اعتماد به نفسشان کاهش پیدا می کند. از حضور در جمع خجالت می کشند، نمی توانند حرف بزنند، نمی توانند کار خاصی انجام دهند و خیال می کنند همیشه از بقیه کمترند. و احتمال افسردگی در آن ها زیاد است. برای افزایش اعتماد به نفس این افراد باید توانایی ها و قابلیت هایشان را به آن ها یاد آوری کرد تا خود را باور کنند. باید به آن ها کمک کرد تا استعداد خود را کشف و شکوفا کنند.

افرادی که در کودکی به شدت مورد بی توجهی و آزار و اذیت والدین و یا اطرافیان قرار می گیرند و طوری با آن ها رفتار می شود که احساس می کنند، پدر و مادری ندارند، کسی یاورشان نیست و فکر می کنند بود و نبودشان هیچ فرقی به حال دیگران ندارد، دچار اعتماد به نفس کاذب از نوع خیلی پایین می شوند.

این افراد معمولاً در تحصیل و کسب و کار موفق هستند اما بر خلاف افرادی که دچار اعتماد به نفس کاذب بالا هستند، خودشان را دست کم می گیرند، موفقیت های خود را کوچک می بینند و فکر می کنند کاری که آن ها انجام می دهند را همه می توانند انجام دهند. در حالی که واقعاً این طور نیست و آن ها انسان های موفقی هستند.

 

 

 

این افراد چون اعتماد به نفس خیلی پایینی دارند، انتخاب های ضعیف و نامناسبی هم خواهند داشت. مثلا وقتی به آن ها میوه تعارف کنید، بدترین میوه را بر خواهند داشت.چون خودشان را پایین تر از دیگران می بینند. در حالی که افراد با اعتماد به نفس کاذب بالا، بهترین میوه را بر خواهند داشت. چون خودشان را بهتر از دیگران می دانند.

________________________________________

اعتماد به نفس متعادل

کسانی که در کودکی به صورت معقول و معتدل مورد توجه و احترام والدین و اطرافیانشان بوده اند، اعتماد به نفس متعادل و عادی دارند.

مثلاً وقتی کودک نقاشی می کند و به پدر نشان می دهد، پدر از او تشکر می کند و به عنوان تشویق او را می بوسد، کودک می پرسد کس دیگری هم هست که به خوبی من نقاشی کند؟ پدر می گوید خیلی ها در دنیا نقاشی می کنند، نقاشی تو هم خوب است. این کودک اعتماد به نفس طبیعی و متعادل خواهد داشت. افرادی که اعتماد به نفس طبیعی دارند، توان خودشان را به دقت می دانند و مطابق با آن زندگی می کنند.

اگر از فردی که اعتماد به نفس طبیعی دارد، بخواهیم کاری را که در حد توان و علم او نیست انجام دهد، به دلیل اینکه او توان، علم و مهارت آن کار را ندارد، هر گز آن کار را انجام نمی دهد.

________________________________________

 اعتماد به نفس رفتاری

نوعی از اعتماد به نفس که در رفتار و اعمال ما بروز پیدا می کند، اعتماد به نفس رفتاری نام دارد. به عبارتی اعتماد به خود در عمل کردن و به نتیجه رساندن کارها اعتماد به نفس رفتاری نام دارد.

افرادی که در اعمال و رفتار خود، از ساده ترین کار ها مثل خرید از فروشگاه تا مشکل ترین کار ها مثل قبولی در آزمون دانشگاه ها یا راه اندازی یک کسب و کار با اعتماد به نفس عمل می کنند، یعنی به خود اعتماد و باور دارند، افرادی هستند که اعتماد به نفس رفتاری خوب و مناسبی دارند.

اکثر ما به دنبال همین نوع از اعتماد به نفس هستیم. ما دوست داریم به اهداف و آرزو های خود برسیم، به درستی برنامه ریزی کنیم، مسائل زندگی را به درستی حل و پشت سر بگذاریم، همه ی این موارد نیازمند اعتماد به نفس رفتاری هستند.

افرادی که اعتماد به نفس رفتاری پایینی دارند:

 

  • معمولاً اهمال کار هستند و کار های خود را به تاخیر می اندازند، تا جایی که انجام آن کار را فراموش می کنند.
  • در برنامه ریزی برای رسیدن به اهداف خود شکست می خورند. که یکی از علت های آن همان اهمال کاری است.
  • در تصمیم گیری های خود تردید دارند و قاطع نیستند.
  • در برقراری روابط با دیگران ضعیف هستند. باور ندارند که می توانند روابط خوب و محبت آمیز با دیگران داشته باشند.
  • سعی می کنند مشکلات و مسائل زندگیشان را نادیده بگیرند یا به عبارتی آن ها را دور بزنند.
  • چون خودشان را باور نداشته و به خود اعتماد ندارند، منتظر این هستند تا دیگران آن ها را تایید کنند. اما از دیگران تقاضای کمک هم نمی کنند.
  • این اعتماد به نفس به معنای قابلیت و توانایی درعمل کردن است.
  • از کارهای ساده نظیر پرداخت به موقع صورت حساب ها تا کارهای حرفه تر مثل جامه ی عمل پوشاندن رویاها…
  • این همان نوع از اعتماد به نفسی که مورد نظر اغلب ماست.

________________________________________

اعتماد به نفس عاطفی

یکی از انواع اعتماد به نفس که در عواطف و احساسات ما بروز پیدا می کند. به عبارتی، اعتماد به توانایی خود در کنترل عواطف و احساساتمان، اعتماد به نفس عاطفی نام دارد.

افرادی که می توانند در شرایط مختلف احساسات خود را کنترل کنند و مطابق با شرایط موجود احساساتشان را بروز می دهند، اعتماد به نفس عاطفی خوبی دارند.

افرادی که اعتماد به نفس عاطفی پایینی دارند:

 

  • به توانایی خود در درک و تشخیص احساسات خود باور ندارند.
  • به توانایی خود در بروز دادن و استفاده ی مناسب از احساسات خود باور ندارند.
  • به توانایی خود در برقراری ارتباط مناسب و محبت آمیز با دیگران باور ندارند.
  • به اینکه احساسات و عواطف آن ها ارزشمند است و می توانند احساسات خود را به عنوان هدیه ای ارزشمند در اختیار دیگران بگذارند باور ندارند.
  • و به دلیل مواردی که در بالا گفته شد، معمولاً گوشه گیر و منزوی هستند.
  • اعتماد به نفس عاطفی با افزایش گوشه گیری و منزوی شدن، بیشتر کاهش می یابد.

________________________________________

 اعتماد به نفس معنوی

یکی از اعتماد به نفس که در باور ما نسبت به خدا و جهان هستی بروز پیدا می کند. به عبارتی اعتماد به اینکه جهان هستی بیهوده آفریده نشده و هر چیزی هدفمند است و به طور کلی داشتن نگرش مثبت نسبت به زندگی، اعتماد به نفس معنوی نام دارد.

 

افرادی که اعتماد به نفس معنوی پایینی دارند:

 

باور ندارند که جهان هستی به سمت خیر و نیکی پیش می رود.

باور ندارند  که جهان هستی  هدفمند و منظم آفرده شده است.

به اینکه خودشان یکی از معجزات جهان هستی هستند باور ندارند.

به خداوند اعتماد کافی ندارند و می خواهند همه چیز را خودشان کنترل کنند.

به دلیل عدم اعتمادشان به خداوند، احساس بی امنی می کنند و با همه چیز و همه کس با احتیاط رفتار می کنند.

از نظر روحی و معنوی احساس بی قراری می کنند.

اعتماد به نفس معنوی , همان اعتقاد و ایمان به جهان هستی و کل آفرینش است.

این ایمان روحی که زندگی , هدف و نهایت مثبتی دارد.

اعتقاد به اینکه زندگی شما برروی کره ی خاکی هدفی را دنبال میکند.

________________________________________

اعتماد به نفس احساسی

  • این اعتماد به نفس به معنی به تسلط درآوردن دنیای احساسی و عواطف شماست.
  • اینکه بدانید چه احساسی دارید , معنای آن را بفهمید.
  • بتوانید انتخاب های احساسی درستی بکنید.
  • درمقابل درد و رنج و لطمه ها و صدمه های عاطفی محافظت کنید.

________________________________________

چگونگی افزایش اعتماد به نفس رفتاری

اعتماد به نفس رفتاری یعنی اعتقاد و ایمان به قابلیت و توانایی در عمل کردن: یعنی برای رسیدن به اهدافم برنامه ریزی می کنم و آموزش می بینم و طبق برنامه زمانبندی شده پیش می روم. اعتماد به نفس رفتاری یعنی اعتقاد و ایمان به این که پشتکار خواهم داشت و پیوسته و مداوم به اقداماتم ادامه خواهم داد تا به نتیجه مطلوب و نهایی برسم.

 

 

راه های افزایش اعتماد به نفس

گاهی آغاز کننده خوبی هستیم ولی پایان دهنده خوبی نیستیم و باید مدام ما را هل بدهند. در این صورت باید در خودمان انگیزه ایجاد کنیم.

اعتماد به نفس رفتاری یعنی اعتقاد و ایمان به قابلت ها و توانایی هایم در از سر راه برداشتن  مشکلات و دور زدن موانع.

برخی از ما خیلی برایمان سخت است که از حاشیه امن مان  و از دیواری که برای خودمان ساخته ایم خارج شویم و تغییر کنیم. بالتبع در جا میزنیم چون تحمل تغییر و مواجه شدن با سختی را نداریم.

اعتماد به نفس رفتاری یعنی وقتی با مشکلی مواجه می شوم شکایت و فرار نمی کنم و پی خوردن چیزهای مضر نمی روم و چند روزم را در رخت خواب سپری  نمی کنم و صبح ها را بی هدف در رختخواب نمی مانم.

بلکه در برخورد با مشکل می گویم: فکر می کنم و راه حلش را پیدا می کنم و از تمامی توانم استفاده می کنم. دوباره برنامه ریزی می کنم و دوباره تلاش می کنم.

  • اعتقاد و اعتماد به این که قابلیت و توان این را دارم که در صورت لزوم از دیگران کمک بگیرم. در اغلب مواقع بیشتر ما فکر می کنیم که اگر از دیگران کمک بگیریم، دیگر موفقیت ما ارزش نخواهد داشت. و یا احساس گناه و ضعف و ناراحتی می کنیم.
  • که این یکی از بدترین باورهای ماست که می خواهیم تنهایی به موفقیت برسیم و وقتی که مشکل پیش می آید، می گوییم: هیچ کس به من کمک نمی کند. من از دیگران خسته و بیزارم. در نتیجه احساس تنهایی و غمگینی می کنیم.

پس اعتماد به نفس واقعی یعنی به وقتش از دیگران کمک بگیریم.

آیا به وقتش از دیگران کمک می گیریم؟ بله باید بگیریم. یادمان باشد: کمک گرفتن از دیگران نشانه ضعف ما نیست ، بلکه نشانه عشق به خویشتن و هوش و ذکاوت ماست.

________________________________________

راهکار های داشتن اعتماد به نفس رفتاری

اقدام کنید و قدم های کوچک بردارید. هر روز فقط کمی بهتر از روز قبل باشید فقط کمی . هر روز یک قدم خیلی کوچک بردارید. فقط یک قدم. این قدم ها به مرور شما را به اهدافتان خواهد رساند.

راهکار: پس به جای اینکه آه و ناله سر دهید، اهداف را کوچکتر کرده و  هر روز قدمی برای رسیدن به آن هدف بردارید. به مرور هم به خواسته تان می رسید و هم اعتماد به نفستان افزایش می یابد.

از افراد موفق الگوبرداری کنید.

در واقع اغلب ما دلمان نمی خواهد با افراد موفق سرو کار داشته باشیم چون حس حسادتمان آزارمان می دهد. ما ترجیح می دهیم با کسانی سرو کار داشته باشیم که مثل خودمان باشند تا حس منفی گرایی و تنگ نظری مان را  افزاش دهیم.

راهکار: با افراد موفق روبرو شوید و دلیل موفقیت شان را بپرسید. هر موفقیتی که باشد فرقی نمی کند. با آنها نشست و برخاست و صحبت کنید. از آن ها بخواهید تا از تجربیات و اطلاعاتشان با شما صحبت کنند. همین کارها روی اعتماد به نفستان تاثیر زیادی خواهد داشت.

لیستی تهیه کنید از کسانی که در موقع نیاز بتوانید از آن ها کمک بگیرید(با تلفن، ایمیل و…)

یادمان باشد: مهمترین نکته در اعتماد به نفس رفتاری اقدام کردن است یعنی برداشتن قدم اول.

________________________________________

راهکارهای تقویت اعتماد به نفس روحی و معنوی

اعتماد و ایمان به این که کل جهان هستی یک معجزه است و همیشه در حال تکامل یافتن است. رشد نوزاد، رشد دانه و کل طبیعت در حال سیر تکاملی هستند. و همگی می خواهند که به کمال برسند. پس زندگی من و شما هم رو به کمال است حتی اگر حواسمان نباشد. اعتماد و ایمان به اینکه جهان هستی نظم و معنی و مفهوم دارد.

اگر فکر کنیم که در جهانی زندگی می کنیم که هیچ نظم و قانونی ندارد و تصادفی است، قطعا اعتماد به نفس معنوی ما کامل نخواهد شد زیرا احساس امنیت نخواهیم داشت.

ولی اگر به هوشمندی کیهانی و حقایق جهان هستی فکر کنیم که با چه ظرافت و دقت و تناسب و جزییاتی ما را طراحی و خلق کرده که حتی تصورش در مخیله ما نمی گنجد، مات و مبهوت خواهیم ماند.

بنابراین حتی اگر سختی و یا مصیبتی گریبانگیر ما شد بدانیم که آن هم هدفمند بوده وگرنه هرگز اتفاق نمی افتاد.

اعتماد و ایمان به اینکه ما جانشین خدا و جلوه الهی و منحصر به فرد هستیم. یادمان باشد ما منحصر به فرد خلق شده ایم و هر کدام از ما شاهکارهای خلقت هستیم که شبیه ما نیست و نخواهد بود. ما معجزه خلقتیم و برگزیده خدای یکتا.

________________________________________

راهکارهای افزایش اعتماد به نفس روحی و معنوی

به دنبال نشانه هایی بگردید که قانونمند و هدفمند و منظم بودن جهان را به شما نشان دهد. به زندگی خود و دیگران نگاه کنید، چند بار مواردی پیش آمده که شما تصور کردید بلا و سختی است ولی موهبت از آب درآمدند و سپس شکرش را بجا آوردید.

چندبار همه درها برویتان بسته شد ولی ناگهان به لطف خدا دری باز شد که حتی فکرش را هم نمی کردید.

چندبار از همه انسان ها ناامید شده اید و گفته اید که من دیگر هیچ کسی را دوست نخواهم داشت ولی مجددا عاشق شده اید؟ پس یادمان باشد همه این ها یعنی رسیدن به تکامل.

گذراندن وقت بیشتر در طبیعت و توجه به آن و دیدن با چشم دل

طبیعت آموزگاری حاضر و نیرومند است. دیدن یک گل، درختان بهم فشرده، امواج دریا، ستارگان در شب، همگی ما را به شکوه و جلال و عظمت الهی متصل می کند.

هر روز بدنبال معجزه باشید.

از امروز چیزهایی را ببینید که قبلا نمی دیدید و بی تفاوت از کنارشان رد می شدید. به دنبال چیزهایی باشید که به شما نشان دهد که خدای مهربان شما را بسیار دوست دارد.طلوع خورشید برای شماست. زمین  غذایتان را می رویاند و…

 

 

 

در آن لحظه که غمگین هستید پرنده ای آواز می خواند. در آن لحظه که به ته خط رسیده اید، راه حل جدید پیش پایتان گذاشته می شود. با خواندن یک کتاب یا صحبت با فردی  پاسخی به ذهنتان می رسد.

همه این ها حاکی از این است که، همیشه یکی هست که مراقبتان است و شما را منحصر به فرد آفریده و همیشه با شماست.

پس اعتماد به نفس روحی و معنوی نهایتا همان آرامش و صلح درونی است که قلبتان را سیراب می کند و کمکتان می کند تا با اطمینان خاطر قدم بردارید، و بدانید و اعتماد کنید که اینجایی که هستید همان جایی است که باید باشید و نیاز دارید.

انواع اعتماد به نفس برای رسیدن به آرامش و رضایت از زندگی کاملا ضروری می باشد

________________________________________

بالابردن اعتماد به نفس

در واقع اگه ما بخوایم یک نقطه شروع برای اعتماد به نفس در نظر بگیریم اون نقطه باور های مثبت داشتن نسبت به خود و زندگی است. در واقع هر طرز فکر و باور مثبت به دنبال خود یک رفتار ثبت به همراه دارد و وقتی این رفتار شکل بگیرید احساس مثبتی در شخص ایجاد می شود و در نهایت روی رفتار خودشو ظاهر میکنه و شما میبینین که دارین تغییر می کنید و احساس و رفتارتون در جهت مسیرتون قرار می گیرد و با حس خوب و مهربونی و محبت و پر قدرت به ادامه راهتون میپردازین.برای اینکه اعتمادبه نفس خودتون رو بالا ببرین به تمرین زیر دقت کنید و اونو انجام بدهید

تمرین)بیاین ده دقیقه در مورد توانایی ها و کارهایی که میتونین انجام بدین رو بنویسین

شاید بگین هیچی نتونین بنویسین و اتفاقی که میوفته و در سمینارهایی که برگزار کردیم به دوستانی که حضور داشتن گفتیم پنج دقیقه در مورد توانایی هات همین الان بنویس و توضیح بده و اتفاقی که میوفتاد در اکثر موارد این بود که طرف مارو نگاه میکرد و هیچ حرفی برا گفتن نداشت.

ولی وقتی ما باور و دیدگاهشو نسبت به خودش عوض کردیم و توضیحات بیشتری دادیم شروع کرد به نوشتن و اون توضیحات اینه که:

واقعا تو مشقاتو خوبتر از بقیه نمینوشتی دست خطت بهتر نبود واقعا توی هیچ درسی شما اون درس رو بهتر از بقیه یاد نمیگرفتین؟ توی ورزش؟ توی موسیقی؟ توی هنر ؟

واقعا نمیتونی یه بچه رو ساکت کنی یا یک املتی چیزی درست کنی؟ اینا توانایی هستش اینا همش توانایی محسوب می شود.

اعتماد به نفس توانایی مواجهه با چالش های سخت زندگیه چقد میتونی با مسائل و روزای سخت زندگی کنار بیای همه ی ما روزای خوب و سخت توی زندگیمون داریم.

 

________________________________________

راز اعتماد به نفس

این راز خیلی مهمه و ما همیشه باید در نظرمون باشه و بیاد داشته باشیمش و اون اینه که اعتماد به نفس رو به نتیجه ربط ندهیم. چون در صورتی که اون کار نتیجه ندهد ما اعتماد به نفسمونو از دست می دهیم و احساسمون بد میشه و همچنین فارغ از هر نتیجه ی ما باورهای درست و صحیح رو برای داشتن اعتماد به نفس بالا برای خودمون همواره بدست بیاریم و بسازیم.

و اینو یادمون باشه که یه کاری رو شروع میکنیم در ابتدا نتیجه ی خوبی رو شاید به دنبال نداشته باشه و نیازمند صبر و باور و ایمان و پشتکار داره که هر روز تلاش بیشتری کنیم تا به نتیجه ی دلخواهمون برسیم.

ما باید حرکت کنیم و همواره فعال باشیم و درین مسیر امکان اشتباه و شکست و اتفاقات پیش بینی نشده وجود داره و وقتی ما اعتماد به نفسمون رو به نتیجه گره بزنیم وقتی به نتیجه ی دلخواهمون نرسیم انگیزه و انرژیمونو از دست خواهیم داد و دیگه درون مسیر تلاشی نمیکنیم و دست از کار میکشیم پس دوست قدرتمند من با تلاش و انگیزه و با ایمان در دل ترسهات قدم بردار و به ترسهات حمله ور شو و بدون، شکستشون میدی.

________________________________________

تمرینات افزایش اعتماد به نفس

در دو زمینه باید مهارت‌های خود را تقویت کنیم و اهرم‌های قدرتمندی بسازیم  یکی ذهنی و دیگری فیزیکی

در زمنیه ی ذهنی می‌توانید هرروز مدتی  کاری را که می‌خواهید در آن پیشرفت کنید را در ذهن خود تجسم کنید که به‌آسانی آن را انجام می‌دهید،مثلاً تجسم کنید که به‌آسانی با تمام تسلط در حال رانندگی هستید،با این کار بخش ذهنی خود را قوی می‌کنید و کاری می‌کنید که ذهنتان باور کند که شما می‌توانید موفق شوید سپس باید به تمرین فیزیکی بپردازید، باید مهارت خود را هم بهبود ببخشید و خود را قوی‌تر از قبل کنید باید هرروز زمانی را به تمرین درزمینه‌ی رانندگی بپردازید

همان‌طور که گفتیم اعتماد به نفس موردی است ممکن است شما در ورزش وزنه‌برداری دارای توانمندی بالا و اعتماد به نفس بالایی باشید اما وقتی زمان مسابقه فرامی‌رسد خود را می‌بازید و نمی‌توانید باقدرت واقعی خود وزنه بزنید مثالی از خودم هم برایتان می‌زنم :

من در رانندگی اعتماد به نفس بالایی دارم یعنی هم مهارت ذهنی و مهارت فیزیکی بالایی دارم اما وقتی پدرم سوار ماشین من می‌شود به‌شدت استرس می‌گیرم و دست پایم را گم می‌کنم و اعتماد به نفس خودم را از دست می‌دهم،اعتماد به نفس می‌تواند بسیار کلی یا بسیار جزئی باشد.

 

 

راههای اعتماد به نفس

باید توجه داشته باشید که تعریف اعتماد به نفس با عزت نفس بسیار هم‌پوشانی دارد اما با توجه به این‌که می‌خواهیم این مورد بسیار واضح برای شما روشن شود بخش‌هایی که با عزت نفس هم‌پوشانی داشت را در این مقاله تقریباً حذف کرده‌ایم

برای افزایش اعتماد به نفس در هر زمینه‌ای باید بدانید به کجا می‌خواهید بروید و چقدر می‌خواهید پیشرفت کنید

باید هدفتان از پیشرفت را مشخص کنید،مثلاً مشخص  کنید درزمینه‌ی یادگیری رانندگی امروز به خودتان نمره‌ی ۳ می‌دهید و اعتماد به نفس پایینی در زمنیه ی رانندگی  دارید و می‌خواهید پیشرفت کنید و به نمره‌ ۶برسید،باید بتوانید پیشرفت خود را اندازه بگیرید تا در بین راه مأیوس مشوید،اغلب افراد پیشرفت نمی‌کنند چون نمی‌دانند به چه مقداری می‌خواهند برسند.پس برای هر حوزه‌ای که می‌خواهید در آن پیشرفت کنید یک هدف بگذارید و سعی کنید با تمرینات ذهنی و جسمی  و داشتن مداومت به اهداف خود برسید.

نکته‌ی مهمی که باید رعایت کنید این‌که لطفاً اهداف درست انتخاب کنید و آرمان‌گرایانه تصمیم نگیرید.برای مثال اگر امروز احساس می‌کنید در رانندگی اعتماد به نفس تان  از ده نمره در حال حاضر عدد ۳ است،لطفاً هدف نگذارید که در ده روز اعتماد به نفس خود را به عدد ۱۰ برسانید.شاید بگویید که خوب است و پیشرفت می‌کنیم اما اگر هدف بگذارید و به آن نرسید باعث کاهش عزت نفس تان می‌شود.به‌جای این‌که یک‌دفعه هدف بگذارید که از ۳ به ۱۰ برسید

یادتان باشد تغیرهای بسیار بزرگ و سریع اغلب اوقات به شکست منتهی می‌شوند

برای مثال اغلب مردم اواخر سال بین بهمن‌ماه و اسفندماه  تصمیم می‌گیرند که در سال جدید فردی جدید بشوند مثلاً می‌نویسند:

  • یک‌زبان جدید یاد بگیرند
  • در رشته‌ی موردعلاقه‌ی خود ادامه تحصیل بدهند
  • درامدشان را ۱۰۰درصد افزایش بدهند
  • از وقتشان بهتر استفاده کنند
  • ۵۰ جلد کتاب مطالعه کنند
  • به باشگاه ورزشی بروند و رژیم هم بگیرند تا لاغرتر یا چاق‌تر شوند

به برنامه‌ی خود پایبند هستند و هفته‌ای یک کتاب می‌خوانند و به باشگاه می‌روند و ورزش می‌کنند و رژیم خود را هم مراعات می‌کنند

اما از یکباره خسته می‌شوند و دیگر ادامه نمی‌دهند و روال زندگی سابق خود را پیش می‌گیرند، این‌ها به خاطر این است که از روند طبیعی زندگی خارج‌ شده‌اند ،در جهان طبیعت تغییرات به‌مرور زمان اتفاق می‌افتند،

خوب که دقت می‌کنیم  متوجه می‌شویم که :

  • هیچ‌کس یک‌شبه ورشکسته نمی‌شود
  • هیچ رابطه یک‌شبه از بین نمی‌رود
  • هیچ فرزندی یک‌شبه بزرگ نمی‌شود
  • هیچ درختی یک‌شبه محصول نمی‌دهد

دنیا طوری برنامه‌ریزی‌شده که تغییرات به‌مرور اتفاق می‌افتند،با مرور زمان تغییرات ایجاد و تثبیت می‌شوند، پس تصمیم بگیرید که هر بار کمی بهتر از دفعه‌ی قبل باشید،آن‌وقت معجزه را احساس می‌کنید.

همیشه برای گفتن یک ماجرای خوب آماده باشید

حتی اگر زندگی آرامی دارید و هیچ ماجراجویی و داستانی در آن رخ نمی دهد، همیشه باید بتوانید که پاسخ به سوال “چه خبر” را به بهترین حالت ارائه دهید. افرادی که اعتماد به نفس بالایی دارند، در گفتگوها و مکالمه ها ماهر هستند، اما برخی افراد به تمرین بیشتری نیاز دارند. آیا برای یک تعطیلات برنامه ریزی کرده اید؟ دکور قسمتی از خانه ی خود را تغییر داده اید؟ فرزندان خود را در رویدادهای ورزشی شرکت داده اید؟ روی یک پروژه ی بزرگ سرمایه گذاری کرده اید که به توجه شما نیاز دارد؟ زمانی که دیگران مکالمه ای را آغاز می کنند، باید ماجرای جالبی را برای آنها تعریف کنید و حرفی برای گفتن داشته باشید.

حرف های منفی که به خودتان می زنید را حذف کنید

به حرف هایی که در ذهن به خودتان می گویید توجه کنید. هر زمان که به این فکر می کنید که “نمی توانم این کار را انجام دهد”، باید آن را با چیز مثبتی مثل “بهترین تلاشم را به کار می گیرم” جایگزین کنید. برای این کار باید از خودتان خارج شده و از بیرون به خودتان نگاه کنید. اگر کسی کنار شما بنشیند و بگوید که “من خیلی چاق، احمق، زشت، کند و غیره هستم”، چه احساسی در شما شکل می گیرد؟ کاملا ظالمانه است. خودتان را با حرف های خوب تغذیه کنید. آیا در صحبت با دیگران، چنین کلماتی را به کار می گیرید؟ خیر، پس به همان شکلی که با دیگران حرف می زنید، با خودتان صحبت کنید.

 همیشه لبخند بزنید

 

 

 

لبخند زدن نشان از اعتماد به نفس دارد، حال فرقی نمی کند که دقیقا به چه چیزی فکر می کنید. علاوه بر این، بسیاری از تحقیقات نشان داده اند که لبخند زدن، به میزان دوست داشتنی بودن فرد بستگی دارد. با لبخند زدن، دوست داشتنی تر به نظر می رسید.

صحبت کردن در جمع و برای عموم مردم را تمرین کنید

اگر این مورد یکی از نقاط قوت شما به شمار نمی رود، پس به دنبال فرصت هایی باشید تا این مهارت مهم را در خودتان تقویت کنید. قبل از سخنرانی عمومی خود، برای دوستان و خانواده ی خود حرف بزنید و تمرین کنید. کمی سخت به نظر می رسد، اما به شما کمک می کند تا تسلط بیشتری پیدا کنید.

روی ظاهر خود سرمایه گذاری کنید

در صورت نیاز باید لباس های بهتری خریداری کنید، مدل موی خوبی را برای خود در نظر بگیرید، مشکلات دندان خود را برطرف کنید و هر کاری که لازم است را انجام دهید تا ظاهر بهتری داشته باشید؛ افرادی که ظاهر خوبی دارند، از درون نیز احساسی بهتری خواهند داشت.

در حقیقت، دانشمندان به این نتیجه رسیده اند که افراد با جذابیت های ظاهری، باور دارند که به طبقه ی اجتماعی بالاتری تعلق دارند، و این احساس به جذابیت واقعی و موقعیت اجتماعی فعلی آنها مرتبط نیست.

بد صحبت کردن در رابطه با خودتان را متوقف کنید

آیا صدای درونتان از شما انتقاد و عیب‌جویی می‌کند و شما را آزار می‌دهد؟ به نظرتان اگر دشمن خودتان باشید، می‌توانید کاری را به‌خوبی انجام دهید؟ اگر با خودتان به نحوی صحبت می‌کنید که هرگز با شخص دیگری به آن طریق صحبت نکرده‌اید، جلوی این کار را بگیرید.

خودتان را با دیگران مقایسه نکنید

هنگامی‌که به خودتان می‌گویید که شخصی در مسئله‌ای بهتر از شما است، هرگز تصویر و اطلاعاتی کامل از او ندارید. بر کاری که انجام می‌دهید تمرکز کنید. به درون توجه کنید. باطن نمایان‌گر همه‌چیز است و هر چه به دنبالش می‌گردید، در آن است.

فهرستی از فعالیت‌هایی که در آن‌ها خوب هستید تهیه کنید

در همان دفتر که داستان در حال تغییر و تحول زندگی‌تان را یادداشت می‌کنید، لیستی از فعالیت‌هایی که در آن‌ها خوب هستید یا از آن‌ها لذت می‌برید تهیه کنید و بکوشید بیشتر آن‌ها را انجام دهید. آن‌ها می‌توانند در شما احساس کارآمد و شایسته بودن ایجاد کنند یا خوشحالتان کنند. به هر حال آ‌ن‌ها را شناسایی کنید، لیستی جمع آوری کنید و آن‌ها را تکرار کنید.

برای تبدیل شدن به فردی بهتر تمرین کنید

 

 

 

فردی مهربان‌تر و محتاط‌تر باشید. کاری را که فکر می‌کنید صحیح است انجام دهید. هر زمانی که خودپسند، کوته فکر، بی‌رحم، ناصادق و فریبکار باشید بیشتر از هر کسی خودتان آسیب می‌بینید، زیرا دیگران می‌توانند از شما دور شوند، اما خودتان نمی‌توانید از خودتان فاصله بگیرید.

به طور منظم ورزش کنید

ورزش جدا از اینکه می تواند اندام متناسبی به شما داده و شما را تا حد زیادی از دیگران متمایز کند؛ به دلیل منظم کردن ریتم قلب و تنفس، هوشیاری و سرعت عکس العمل شما را نیز افزایش بدهد. سرعت عکس العمل در روابط انسانی، موجب پیروز های بیشتر و در نتیجه اعتماد به نفس بالاتر خواهد شد

در مقابل آینه بایستید و از خود تعریف کنید

این کار در کسب اعتماد به نفس، بسیار مؤثر است. هر روز صبح چند دقیقه این کار را انجام دهید. سعی کنید هنگام نگاه کردن در آینه به موارد مثبت چهره خود نگاه کرده و از آن تعریف کنید.

 فکر کنید که اعتماد به نفس بی‌نظیری دارید

هرگز این فکر را به خود راه ندهید که اعتماد به نفس ندارید، همیشه سعی کنید نسبت به خود فکرهای مثبت و والایی داشته باشید. اگر خودتان فکر کنید که اعتماد به نفس ندارید، چه‌طور انتظار دارید که دیگران فکر کنند که شما اعتماد به نفس دارید. فراموش نکنید که به هرچه فکر کنید، به سرتان می‌آید. اگر فکر کنید که کاری را نمی‌توانید انجام دهید به طور حتم نمی‌توایند. آنچه مهم است، فقط افکار شماست

سر خود را بالا نگه دارید

 

 

 

این کار باعث می‌شود جریان خون از قلب به مغز (خون شریانی) و از مغز به قلب خون وریدی) به آسانی انجام پذیرد. حجم ریه‌ها افزایش یابد و در واحد زمان، اکسیژن بیشتری با خون مبادله شود. راه‌های هوایی از قبیل نای، نایژه‌ها، حلق وبینی تا حدودی در یک امتداد قرار گیرند و تنفس، راحت‌تر شود، میزان دید بیشتر شود، به برازندگی ظاهری شخص کمک کند و از همه مهم‌تر، اعتماد به نفس شخص را زیاد می‌کند.

مهارت‌های ارتباطی خود را گسترش دهید

در واقع خود باوری و اعتماد به نفس ریشه در ارتباط با دیگران دارد. داشتن ارتباط اجتماعی به افراد کمک می‌کند تا واقعیت‌هایی را در مورد خود بدانند. این افراد می‌آموزند که در درون اجتماع برخی از افراد توانایی‌های بیشتر از آن‌ها و برخی دیگر توانایی‌های کمتر از آن‌ها دارندو در واقع آن‌ها می‌آموزند که کم توان‌ترین افراد جامعه در همه ویژگی‌ها نیستند.

نگرش مثبت داشته باشید

 

سعی کنید به موفقیت‌ها و نکات قدرت خود فکر کنید. ترفند کار در این است که خود آگاه (تمرکز حواس به خود) نباشید. اعتماد به نفس پایین، تردید و دودلی هنگامی رخ می‌دهد که شما به عیوب و نقایص خود فکر می‌کنید. در عوض افکارتان را سراسر به شخصی که در حال گفت‌وگو هستید متمرکز گردانید. هم شما اضطراب خود را از خاطر خواهید برد و هم اینکه طرف مقابل از توجه شما خرسند و مشعوف خواهد شد.

قاطعانه صحبت کنید، نه تهاجمی

داشتن روحیه ی پرخاشگری نشان دهنده ی اعتماد به نفس نیست؛ بلکه زورگویی شما را نشان می دهد. هنگامی که خودتان را باور نداشته باشید، به راحتی و بدون اینکه بخواهید، قلدری و دیگران را تهدید می کنید. سعی کنید در اظهار نظر های خود، بدون اینکه تهاجمی عمل کنید و شخصیت دیگران را زیر سوال ببرید قاطعانه سخن گفتن را تمرین کنید. بخاطر داشته باشید هیچگاه نمی توانید بدون اینکه روی خودتان کنترل داشته باشید، اعتماد به نفستان را افزایش دهید. همواره با صدا و لحن مناسب حرف بزنید و نسبت به طرز ایستادن خود حساس باشید. حالت بازوها، دست ها و استفاده ی بجا از آنها در هنگام حرف زدن، می تواند اعتماد به نفس را در ظاهر شما نمایان کند.

با همه این تفاسیر، اعتماد به نفس صفتی است که خود شما آن را یا تقویت می کنید، یا از بین می برید. به یاد داشته باشید اعتماد به نفس ریشه در واقعیات دارد. این ویژگی مانند دانشی است که به مرور زمان بیشتر می شود. مطمئن باشید اگر با قدرت اعتماد به نفس، رو به جلو حرکت کنید، از عهده ی هر کاری برخواهید آمد.

“نه” بگویید

تحقیقات انجام شده در دانشگاه کالیفرنیا نشان داد که هر چقدر نه گفتن برایتان دشوارتر باشد، احتمال اینکه به اضطراب، فرسودگی شغلی و حتی افسردگی دچار شوید، بیشتر می شود و همه ی این عوامل باعث کاهش اعتماد به نفس در شما خواهند شد. افرادی که اعتماد به نفس بالایی دارند به خوبی می دانند که “نه” گفتن، به نفع آنهاست. این افراد چنان عزت نفسی دارند که مخالفت خود را به وضوح بیان می کنند. وقتی زمان نه گفتن فرا می رسد، آنها از جملاتی مانند “فکر نمی کنم بتوانم انجام دهم” یا “شک دارم” استفاده نمی کنند. این افراد با اعتماد به نفس “نه” می گویند زیرا می دانند نه گفتن به یک تعهد جدید، احترام به تعهدات فعلی شان است و به آنها فرصت می دهد تا با خیال راحت، وظایف قبلی شان را انجام دهند.

به زیبایی پوست خود اهمیت دهید

برای اینکه کل صورتتان شکل و فرم بهتر و جذابی داشته باشد چهار نقطه وجود دارد که باید به آنها توجه زیادی داشته باشید این قسمت ها گوشه های داخلی تیره چشم ها،دو طرف بینی،گوشه های خارجی چشم ها و دو طرف دهان هستند که می توانید کرم پودر بزنید.

با چشم تماس برقرار کنید

هنگامی که با کسی ارتباط برقرار می کنید به چشمهای او نگاه کنید چراکه این عادت را فقط کسانی دارند که اعتماد به نفسشان بالاست.

وقتی می نشینید قوز نکنید

قوز نکردن را صرفا جهت درست نشستن انجام ندهید چراکه طبق پژوهش های انجام شده در دانشگاه دولتی اوهایو قوز کردن باعث می شود که افکار مثبتی در مورد خودتان نکنید

موسیقی نشاط آور و شاد گوش بدهید

پیش از اینکه وارد جلسه امتحانی یا مهمانی شوید احتمال دارد اعتماد به نفستان کمی سست شود پس با گوش دادن به یک موسیقی نشاط بخش روحیه خود را تقویت کنید.

فقط به خاطرات مثبت فکر کنید

همه ما عادت داریم قبل از اینکه کاری انجام دهیم خاطرات بد و شکست هایمان را در ذهن تداعی کنیم اما این اشتباه است و باید از بین برود سعی کنید برای یک بار هم که شده خاطرات مثبت را در ذهن خود یادآور شویم،این را بدانید همه چیز بستگی به خودتان دارد و این انتخاب خود شما است که منجر به بالا رفتن اعتماد به نفستان شود و یا کاهش آن.

مثبت اندیش باشید

 

مثبت اندیشی و از دریچه مثبت به زندگی نگاه کردن کار آسانی نیست و زمان بر است مخصوصا اگر فردی منفی گرا باشید و سالهای زیادی غرق در تفکرات منفی باشید. هیچوقت به طرد شدن و شکست با دیدگاه منفی نگاه نکنید آن را در ذهنتان تصور کنید به قدری که تاثیر احساسی منفی آن کمتر شود و به آن بعنوان نقطه عطفی در زندگیتان بنگرید نقطه ای که در زندگی شما وجود دارد اما نیاز به تقوید آن است. پیامی که یک شکست به شما می دهد گوش فرا دهید و این را مطمئن شوید که پیشرفت در انتظار شماست،مهم تر از همه با تعریف علمی و عمیق شکست به خودتان دیگر به هیچ عنوان حتی با چند بار شکست خوردن اعتماد به نفستان پایین نمی اید.

 

امیدورام تمام شما عزیزان از مقاله جامع و کاربردی اعتماد به نفس با حوزه های مختلف و راهکارها برای آرامش و رضایت زندگی بتوانید استفاده کنید و همواره در زندگی بکار ببرید.موفق و شاد باشید.

گروه تحقیقاتی و آموزشی پرارین

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.